Först ut var nye klubbdirektören David Norell-Hussein, som har en rejäl bakgrund i Gefle IF Fotboll. Han började spela med klubben när han var 7 år och var med upp till A-laget 2004 när klubben gick upp i allsvenskan. David satsade så småningom på utbildning inom management som ledde till jobb både inom IT-branschen och som marknadsansvarig på basketbollförbundet.
– Jobbet på basketförbundet var en bra förberedelse för jobbet som klubbdirektör på GIF, sa David Norell-Hussein. Erfarenhet av att ordna evenemang, varumärkets betydelse samt att arbeta i en ideell miljö med professionell verksamhet.
Svenska Fotbollförbundet har visat betydelsen av att analysera verksamheten.
– Vi har bra koll idag på nuläget i föreningen, vilket ger oss en bra grund för att rikta in oss på framtiden, sa David. Vi har många nya spelare, flera av oss ledare är nya, bland annat vår tränare Johan Mjällby och jag själv, samt halva styrelsen.
Arbetet utgår från Vision, Organisation och Ekonomi för att ge en bra grund för Sporten.
– Vi måste få drömma och en gemensam vision är att vi vill bli folkets lag i Gävle, sa David. Effektivitet, struktur och relationer ska prägla organisationen och förhoppningsvis leda till en bättre ekonomi, vilket sammantaget ska hjälpa oss att nå ett bra sportsligt resultat.
Föreningen jobbar med 4 målgrupper enligt en modell som Svenska Fotbollförbundet utarbetat.
• Matchkonsumenten (26 % av publiken)
• Läktarexperten (21 %)
• Upplevaren (26 %)
• Patrioten (33 %)
– Patrioterna är viktiga eftersom de bidrar till en bättre matchupplevelse, sa David Norell-Hussein.
För Gefle IF Fotboll är även det sociala engagemanget viktigt och rubriken är ”Ett Bättre Gefle”.
– Vi har 1.000 ungdomar i verksamhet hos oss, förutom herrlaget och damlaget, sa David. Hälsa, sysselsättning och inkludering är tre nyckelord i vårt sociala arbete.
Anders Tollmar undrade vilket som är Davids bästa coachingtips.
- Det är att sätta upp en långsiktig strategi, men vara beredd att anpassa den under resans gång, sa David. Sen är det viktigt att involvera alla och att ha en bra uppföljning.
Tomas Axlund är tränare för damlaget och intervjuades av Anders Tollmar.
– Jag har varit tränare för damlaget i fem säsonger och förra året var den mest framgångsrika säsongen hittills när vi gick upp i division ett, sa Tomas Axlund.
Första året arbetade man med ett lag för damer 17 år och 2015 anmälde klubben ett seniorlag som fick börja i division III, som de vann första året! Året därpå kom laget trea i division II för att 2017 vinna serien 10 poäng före tvåan Sandvikens IF.
– I år spelar vi i division I och det blir tuffare, sa Tomas. Men vi har värvat fem spelare inför den här utmaningen.
Målsättningen är att bli bättre än sexa i serien.
– Vi vill vinna varje match, även om det kan tyckas vara en omöjlig uppgift sa Tomas Axlund. Vi har därför höjt ribban och spelat träningsmatcher mot väldigt bra motstånd.
Den 15 april är det premiär på bortaplan mot Avesta och den 21 april är det hemmapremiär mot Bälinge.
– Delaktighet där både ledarteamet och spelarna känner stort ansvar är viktigt för att vi ska lyckas, sa Tomas.
Vilket är Tomas Axlunds bästa coachingtips?
– Att alla ska ha positiva förväntningar på sin omgivning, sa Tomas Axlund.
Johan Mjällby är ny tränare för herrlaget för i år och han behöver egentligen ingen presentation eftersom han har ikonstatus efter många år i elitfotbollen och i landslaget, bland annat flera år i skotska Celtic.
– Jag har fått en fantastiskt stimulerande och utmanande uppgift, sa Johan Mjällby. Gävle erbjuder en stimulerande miljö och bra spelare med en bra inställning
Johans första åtgärd var att ta reda på spelarnas förutsättningar och han har kollat på alla Gefles matcher från förra året.
– Hösten 2017 var en succé med tanke på hur vårsäsongen såg ut, sa Johan. Men jag vill att spelarna inte ska vara så fixerade på resultaten i träningsmatcherna på försäsongen, fokus ska ligga på första matchen när serien startar.
Tollmar: - När du var spelare, gjorde du alltid som ledningen sa åt dig?
– Självklart, annars kanske jag inte fått spela, sa Johan.
Johan Mjällby tycker att han som fotbollstränare har världens näst bästa jobb.
– Det allra bästa jobbet är att få spela själv, ingenting slår det, sa Johan Mjällby.
Förhoppningen för 2018 är att nå en bättre placering än förra året, vilket är en realistisk målsättning enligt Johan.
– Min ambition är att utveckla det spelsystem som Poya införde när han kom till klubben, sa Johan Mjällby. Sen måste vi definitivt se till att få en bättre vårsäsong än 2017.
Johans erfarenhet av att ha spelat i utländska klubbar är att ledarskapet är mer auktoritärt i andra länder än i Sverige.
Tollmar: - Vad tycker du om Gävle?
– Det är väldigt mycket snö men det är en fin miljö och vi har en fantastisk fotbollsarena så jag stormtrivs, sa Johan Mjällby.
Sen var det dags för 4 av spelarna att äntra scenen och att utsättas för Anders Tollmars utfrågning.
Gabrielle Wågström, mittback och lagkapten, har varit i klubben i två år. Damlaget har spelat många tajta och jämna matcher på vårsäsongen.
– Vi har stora förväntningar på årets säsong där det är betydligt högre krav, sa Gabrielle. Men målsättningen är att gå upp i eliten med Gefle IF Fotboll.
Yttermittfältaren Lee Winroth kom till Gefle IF i år från Kvarnsvedens allsvenska trupp. Hon kommer ursprungligen från IK Huge, som hon lämnade 2014. Hon är dessutom världsrekordhållare i en helt annan sport, 190 kg i marklyft i ungdomsklassen under 79 kg.
– Jag hoppas vi kan spela den roligaste och finaste fotbollen, sa Lee Winroth. Kom och titta på våra matcher!
Veteranen Jonas Lantto är lagkapten och central mittfältare.
- Jag tror att både dam- och herrlaget kommer att nå en stabil mittposition i tabellen, sa Jonas. Men vi behöver göra en bra vårsäsong.
Försvararen Samuel Gussman fick fjolårssäsongen förstörd av skador. Han hoppas på en rolig säsong med många vinster.
– Nu är jag helt återställd och tränar stenhårt, sa Samuel. Jag hoppas att det blir bra stämning på läktarna med mycket sång, det peppar mig bäst.
Dessutom fick vi veta att:
• damlaget har en väldigt bra tränare
• herrlaget har också en väldigt bra tränare
• Jonas Lantto tycker att han med ålderns rätt får tänka även på gräsklippning när han är ledig
• damlaget tränar 6 kvällar i veckan
• Lee Winroth styrketränar också
En riktig fotbollsprofil var också på plats, Stuart McManus, en gång i tiden en väldigt stark anfallare som spelat i både Sandvikens IF och Gefle IF. Han var på plats tillsammans med svågern Mattias Lövensjö.
– Lagen verkar ha en väldigt stark ledarstab, sa Stuart. Men herrlaget behöver kanske förstärka med en vass målgörare om målskyttet inte kommer igång.
Hela gänget utstrålar i alla fall självförtroende och det bådar gott inför säsongen - för både dam- och herrlaget!