Volvo Autonomous Solutions har ingått i ett strategiskt partnerskap med det USA-baserade företaget Aurora för att tillsammans utveckla autonoma lastbilar för landsvägskörning. Avtalet mellan Volvo Autonomous Solutions och Aurora är ett långsiktigt partnerskap som sträcker sig över flera år. I början kommer fokus att ligga på hub-till-hub-applikationer för kunder i Nordamerika. Användandet av autonoma fordon syftar till att skapa påtagliga fördelar för både kunder och samhälle vad gäller produktivitet, säkerhet, hållbarhet och energieffektivitet. 

Partnerskapet handlar främst om att integrera tjänsten Aurora Driver i Volvos lastbilar och att utveckla branschledande lösningar med transporter som en tjänst (Transport as a Service). Lösningarna bygger på Volvos ledande produkter och långa historia inom säkerhet samt Auroras djupa expertis inom utvecklingen av system för autonoma fordon. 

”Att skapa ett konkurrenskraftigt erbjudande inom autonom körning på landsväg, med all nödvändig funtkionalitet, kräver nära samarbete med både kunder och teknikpartners, säger Nils Jaeger, vd för Volvo Autonomous Solutions. ”Det här spännande samarbetet för oss ett steg närmare vårt mål, att erbjuda Transport as a Service och kommer att skynda på vårt kommersiella erbjudande inom hub-till-hub-applikationer i Nordamerika. Aurora är redan en ledande kraft inom autonoma system. Deras integrerade självkörande plattform med mjukvara, hårdvara och datatjänster i kombination erbjuder en tydlig väg mot effektiva och säkra lösningar för körning på landsväg på medellång sikt.”

”Sedan det första gemensamma projektet 2018 har Aurora utvecklat en djup respekt för Volvo, deras ingenjörskunskap och engagemang för säkerhet. Med grunden nu lagd genom bildandet av Volvo Autonomous Solutions och skapandet av Auroras branschledande utbud av sensorer, ska det bli spännande att tillsammans utveckla självkörande lösningar med Volvos imponerande kundbas”, säger Sterling Anderson, medgrundare och produktchef vid Aurora.

Volvos tidigare meddelade samarbeten med partners såsom Nvidia och andra fortgår parallellt med samarbetet med Aurora. 

Journalister som önskar ytterligare information, vänligen kontakta: 
Anna Arbius, Volvo Autonomous Solutions, +46 739 022 993 eller anna.arbius@volvo.com
Khobi Brooklyn, Aurora, +1 415 699 3657 eller Khobi@aurora.tech

För mer information, gå till volvogroup.se/automation

Volvokoncernen bidrar till ett ökat välstånd genom att erbjuda transport- och infrastrukturlösningar som lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och motorer för marina och industriella applikationer samt finansiering och tjänster som ökar kundernas drifttid och produktivitet. Volvo grundades 1927 och är i dag drivande i utvecklingen av framtidens hållbara transport- och infrastrukturlösningar. Volvokoncernen har sitt huvudkontor i Göteborg, har närmare 100 000 medarbetare och kunder på fler än 190 marknader. 2020 uppgick nettoförsäljningen till cirka 338 miljarder kronor. Volvoaktien är noterad på Nasdaq Stockholm.

Artikeln är publicerad i den här och flera nyhetskanaler av den svenska presstjänsten Presstjänst - den svenska skrivbyrån för företag och organisationer. Vill ni ha hjälp med att skriva era nyheter samt publicerade och distribuerade till flera svenska nyhetstjänster, journalister och nättidningar? Vänd er då till presstjanst.se i samarbete med svenskpress.se.